Datum: Mon 03/03/14 | Aanvang: 19:30

MOM6*: If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front + panelgesprek politieke actie

“When you’re screaming at the top of your lungs and no one hears you, what are you supposed to do?”

Een vraag die we onszelf allemaal stellen. In de jaren ’90 ging het antwoord van de militante milieugroep Earth Liberation Front (ELF) (te) ver. In hun strijd tegen de vernietiging van het ecosysteem ging een skioord in vlammen op, werden houtbedrijven gesaboteerd, werden SUV’s vernietigd. Jarenlang wisten de activisten uit de greep van de wet te blijven, tot in 2005 één van hen zwichtte voor de druk en de andere leden verraadde. In een groots opgezette campagne werden de voormalige ELF-leden simultaan gearresteerd. Daniel McGowan, zoon van een politieagent en een briljant student, was één van hen. Hij was ook een collega van de vrouw van filmmaker Marshall Curry. Net als veel mensen uit zijn directe omgeving kon ze niet geloven dat Daniel, een zachtaardige, hoogopgeleide en intelligente man, in staat zou zijn tot iets dat als ‘terrorisme’ gelabeld werd.

‘If A Tree Falls’ is een mix tussen een documentaire, een coming-of-age verhaal en een spannende thriller. De film toont hoe een braveburgerzoon in radicaal eco-terrorisme verzeilde en stelt harde vragen bij milieubescherming, activisme en het begrip terrorisme.

Trailer

Na de film is er ruimte om een collectieve discussie op gang te trekken met o.a. Barbara Van Dyck (Field Liberation Movement), Thomas Decreus (auteur van een Paradijs waait uit de storm), Tom Cox (GroeNoord), Jonas Hulsens (Greenpeace) en Wiebe Eekman (Klimaat & Sociale Rechtvaardigheid) over de zin en onzin, maar zeker ook de grenzen van politieke actie.

mom6_jnm_logoOrganisatie: JNM Antwerpen

Deuren: 19u – start programma: 19u30

Inkom: Vrije bijdrage

* Dit is de zesde avond in de reeks Maandelijks op Maandag, een reeks van negen maatschappelijk bewogen filmavonden, elke eerste maandag van de maand in Klappei.

Regisseur: Sam Cullman, Marshall Curry | Duur: 85 min. | Land: VSA | Jaar: 2011


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share