Datum: Mon 07/01/19 | Aanvang: 19:30

The Chouas, A Work in Progress – Episode# tbc

Een oude foto van Saddie Choua’s vader en zijn vier broers ligt aan de basis van het werk ‘The Chouas – A Work in Progress’. Drie onder hen emigreerden, één keerde terug, twee bleven in Marokko. Vanuit dit autobiografisch element creëert Saddie Choua episodes waarin de vervreemding bij migrantenfamilies in Europa, de zelfportretten in de diaspora, de koloniale geschiedenis en de schimmen van het thuisland worden afgetast. Autobiografische verhalen worden vermengd met geschiedenis, literatuur en populaire cultuur, de grenzen tussen fictie en non-fictie vervagen.

In haar projecten combineert Saddie Choua eigen filmmateriaal met found footage, beeldend en tekstueel archiefmateriaal, afkomstig uit verschillende bronnen, zoals nationale televisie, ontspanningsprogramma, muziekvideo’s en magazines. Saddie Choua focust op de rol van het bewegend beeld in de samenleving en de invloed op de gemeenschappelijke beeldvorming van de invloed op de gemeenschappelijke beeldvorming van de Andere. Soms introduceert zij autobiografische elementen waarin zij haar eigen relatie met de Ander centraal stelt. Haar films en installaties simuleren familiaire situaties waarin massamedia worden geconsumeerd. Saddie Choua toont de machtsverhoudingen achter de huidige beeldenindustrie en hoe deze vooroordelen en misverstanden in de hand werken. Saddie Choua (°1972) woont en werkt in Brussel.

TrailerMeer info

Voices

Voices vertrekt vanuit opnames van verhalen / stemmen van buurtbewoners van de Tarwewijk in Rotterdam. Het zijn verhalen die verzameld werden tijdens de productie van short cut Tarwewijk maar die in het uiteindelijke filmdocument geen plaatst gekregen hebben. Tijdens twee namiddagen in een muziekstudio, werden deze verhalen/ stemmen van buurtbewoners door lokale kinderen als materiaal gebruikt voor een zangworkshop. Van deze workshops werd een filmdocument gemaakt waarin het politieke potentieel van de stem centraal staat. Er vindt een dubbelde, contrasterende overdracht plaats. Verhalen die de morele en politieke visies van buurtbewoners vertolken (een soort talige/ mentale architectuur) worden doorgegeven (zoals dat gaat in het leven), maar daarnaast is er een leerproces dat focust op de stem en de fysieke, materiële eigenschappen ervan. Tussen de verhalen en de muzikale probeersels blijft er een tweedeling ontstaan. De ruimte van de kunst en die van de Tarwewijk en het leven daar gaan niet echt versmelten of komen niet ten dienste te staan van elkaar maar eerder gaan kunst en leven elkaar daarentegen becommentariëren. Stijn Van Dorpe (°1970) woont en werkt in Gent.

Voices is een video als onderdeel van ‘Short Cut Tarwewijk’ en kwam tot stand in het kader van het internationale uitwisselingsprogramma Staat van de Stad, ondersteund en gefaciliteerd door stichting Charlois … aan het water, AIR Antwerpen, AIR_Frankfurt, Centrum voor Beeldende Kunst Rotterdam, Mondriaan Fonds, de stad Frankfurt, de Gemeente Rotterdam, de stad Antwerpen, de Vlaamse Gemeenschap, Vlaanderen & Nederland Eregast Frankfurter Buchmesse 2016.

Meer info

Na beide vertoningen volgt een debat over de rol van kunst in de samenleving met Saddie Choua, Stijn Van Dorpe en Alan Quireyns.

Organisatie: AIR Antwerpen

Deuren: 19u – start programma: 19u30

Inkom: Vrije bijdrage
Opgelet: aangezien deze avond niet georganiseerd wordt door Filmhuis Klappei zelf, kan er geen gebruik gemaakt worden van de 10-beurtenkaart.

* Dit is de vierde avond in de reeks Maandelijks op Maandag, een reeks van negen maatschappelijk bewogen filmavonden, elke eerste maandag van de maand in Klappei.

Regisseur: Saddie Choua // Stijn Van Dorpe | Duur: 25' // 26'55'' min. | Land: België | Jaar: 2016


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share