Datum: Mon 06/10/14 | Aanvang: 19:30

MOM1*: 40 Jaar Elcker-Ik + panelgesprek 'Sociaal activisme vroeger en nu'

40 jaar Elcker-Ik: 40 jaar actie, vorming, ontmoetingen

De jaren ’70 en ’80 worden door velen herinnerd als een tijd van acties, betogingen, verzet en hoop op een betere wereld. De verzuilde samenleving slaagt er niet langer in om de hele bevolking te bereiken: er ontstaat een ecologisme en een sociaal bewustzijn dat zich naast de klassieke zuilen begint te profileren. Elcker-Ik ontstaat in 1970 als organisatie die ijvert voor een politiek bewustzijn en engagement. VAKA, tweedekansonderwijs, Hand in Hand, de kringwinkels vinden samen met tientallen andere geëngageerde socio-culturele, groene, activistische verenigingen, bewegingen en instituten hun oorsprong in Elcker-Ik. Als u in de jaren ’70 of ’80 betoogd hebt, is de kans zeer groot dat dat in een manifestatie was die Elcker-Ik organiseerde.

Timm JL Knaeps maakte op vraag van Elcker-Ik samen met Yael Brakin en Stefaan Vermeulen deze documentaire, waarin een beeld gegeven wordt van het ontstaan van een nieuw geëngageerd ideeëngoed in de jaren ’70 en de implementering van dat engagement en die ideeën om nieuwe maatschappelijke problemen aan te pakken.

Na de documentaire maakt sociaal geograaf Maarten Loopmans de vergelijking tussen het sociaal activisme van vroeger en nu. Daarna volgt een panelgesprek met vertegenwoordigers van hedendaagse Antwerpse actiegroepen, Rafa Grinfeld (Occupy, Common, Ecokot) en Wim Van Hees (Ademloos), en inbreng vanuit de zaal, gemodereerd door Stefaan Vermeulen van Elcker-Ik.

Aanmelden kan op het  facebook-event.

mom1_logoOrganisatie: Elcker-Ik

Deuren: 19u – start programma: 19u30

Inkom: Vrije bijdrage

* Dit is de eerste avond in de reeks Maandelijks op Maandag, een reeks van negen maatschappelijk bewogen filmavonden, elke eerste maandag van de maand in Klappei.

Regisseur: Timm JL Knaeps | Duur: 46 min. | Land: België | Jaar: 2013


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share