Datum: Thu 15/03/18 | Aanvang: 20:15

Visages Villages

Nood aan een opkikker? Geef u over aan de excentrieke documentaire Visages Villages, en laat het onwaarschijnlijke duo Agnès Varda en JR een kamerbrede glimlach op uw gezicht toveren.

In Visages Villages trekt het 89-jarige filmmonument (Cléo de 5 à 7) samen met de veel jongere street artist JR naar kleine dorpjes om er de lokale bevolking te fotograferen en in gigantisch formaat op muren te kleven. De hipster en de gekke oma, samen op roadtrip.

Varda en JR trakteren de vergeten dorpsbewoners op een flinke dosis eigenwaarde. Ze blazen de kleine man op tot mythische proporties, geven onzichtbare mensen een (reusachtig) gezicht. Dat zou je een politieke daad kunnen noemen, een vrolijk tegengif tegen het gevoel van onmacht dat heel wat mensen in de armen van populisten drijft.

Afscheidsbrief

Visages Villages is ook een reis door het verleden. De dochter van een mijnwerker herinnert zich hoe haar moeder elke avond het zwart van haar vaders rug schrobde in de woonkamer. Een boer, die tegenwoordig moederziel alleen op zijn computergestuurde tractor zit, vertelt hoe anders (en hoeveel socialer) zijn job vroeger was. Dit is het portret van een verdwenen Frankrijk.

Maar Varda trekt ook de parallel met haar eigen verval. Langzaamaan verliest ze haar zicht – rampzalig, voor iemand die van beelden haar leven gemaakt heeft. Gelukkig is Varda’s geest wel nog scherp: haar kenmerkende grillige associaties en frisse woordgrapjes geven de film kleur.

Terloops komt de nabijheid van de dood aan bod. “Ik ben er niet bang voor, maar ik denk er wel veel aan”, zegt Varda met de glimlach. Een goederentrein, bedrukt met een foto van haar ogen, rijdt langzaam weg. Een ontroerend beeld. Is dit Varda’s afscheidsbrief aan de Zevende Kunst? Wij zijn blij dat we mochten meelezen.

Visages Villages heeft een Oscar-nominatie op zak voor beste lange documentaire. Daarmee is 2017-2018 een kroonjaar geworden in de lange carrière van de in 1928 in Brussel geboren Franse filmmaker. Afgelopen oktober kreeg Agnes Varda al een ere-Oscar voor haar oeuvre.

Regisseur: Agnès Varda & JR | Duur: 89 min. | Land: Frankrijk | Jaar: 2016


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share