Datum: Wed 24/02/16 | Aanvang: 20:15

Rushmore

Klappei Classics
Rushmore – Wes Anderson – 1998
Tickets: €4/€3 (studenten)

Rushmore is de Wes Anderson versie van een high school film. De rebelse Max Fisher, gespeeld door Jason Schwarzman, zit als minder bevoorrechte student op de elite privé school Rushmore. Een klassiek verhaal, maar met een twist. Max keert zich niet af tegen zijn school, maar is er daarentegen uitermate verliefd op. Die liefde is jammer genoeg niet wederzijds. Hij mag dan voorzitter zijn van bijna elke vereniging in de school, toch staat hij op het punt van de school gegooid te worden. (lees verder onder trailer)

Met een British Invasion soundtrack (met o.m. The Kinks, The Stones en The Small Faces), een privé school met passende Britse uniformen en een onverklaarbaar aantal Britse personages, lijkt het alsof we ons in het Groot Brittanië van de jaren’60 bevinden. Dit terwijl de film zich wel degelijk afspeelt in de suburbs van Houston Texas.

Rushmore is dan ook duidelijk een hommage/parodie aan de kitchen sink realism films die Engeland voortbracht in de jaren 60.  Parodie want realisme is natuurlijk vaak ver zoek in een Wes Anderson film. Rushmore is daar geen uitzondering op. Wat wel te vinden is, zijn unieke personages, geweldige humor en onvergetelijk excentrieke scènes die maar één regisseur kan voortbrengen.

Rushmore, de tweede film van Anderson, betekende zijn doorbraak. In Rushmore komen de elementen die in latere films als The Grand Budapest Hotel, Moonrise Kingdom en The Royal Tenenbaums helemaal uitgewerkt zouden worden, al in beperkte mate naar boven.

Ook voor Bill Murray was deze film een game changer. Van de gerespecteerde Saturday Night Live alumnus die vooral te zien was in commerciële komedies zoals Ghostbusters, Stripes en Caddyshack, werd Murray opeens een geliefde indie acteurs, met rollen in onder meer Lost in Translation en Broken Flowers tot gevolg.

 

Regisseur: Wes Anderson | Duur: 93 min. | Land: VS | Jaar: 1998


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share