Datum: Wed 18/05/16 | Aanvang: 20:15

A Place in the Sun

Klappei Classics: Hollywood Icons
A Place in the Sun (George Stevens, 1951)
Wo 20 april 20u15
Tickets: €4/€3 (studenten) + verlaagde barprijzen

Voor deze reeks tonen we elke maand een klassieker van een onvergetelijke Hollywood legende. Deze maand: Elizabeth Taylor.

De naam Elizabeth Taylor reikt verder dan de filmwereld. Evenzeer als actrice staat ze bekend als stijlicoon, is ze gekend voor haar acht huwelijken en blijft ze bovenal legendarisch voor haar schoonheid. Daardoor wordt vaak vergeten wat voor een getalenteerde actrice Elizabeth Taylor was. Haar acteerstijl was gedurfd, stoutmoedig en tegelijkertijd delicaat en kwetsbaar. Het is dan ook geen toeval dat ze twee oscars en verschillende iconische filmrollen op haar naam heeft staan. (Lees verder onder video)

Elizabeth Taylor was één van de laatste van de klassieke Hollywoodsterren. Sterren bij wie het imago gebaseerd is op een soort van mythe die vast verbonden was met hun screen persona. Tegelijkertijd werd ze in haar latere leven een van de eerste Hollywoodfiguren wiens doen en laten uitgebreid in het vizier kwam van het grote pubiek. Haar huwelijken, sensationele relatie met co-ster Richard Burton en juwelenobsessie waren immers een favoriet onderwerp van de roddelbladen.

Taylor heeft in haar leven nooit iets anders gekend dan de schijnwerpers. Al op 12 jarige leeftijd brak ze door in Hollywood met haar rol in National Velvet (1944). Haar leven zou vanaf dan gedomineerd worden door de Hollywood studio’s. MGM besliste over welke zang- en acteerlessen ze moest nemen, dat ze een beugel moest dragen,… (Ze beslisten met andere woorden wat ze wel en niet kon doen). De rollen die ze aangeboden kreeg waren bovendien weinig inhoudelijk te noemen. MGM zag in haar een kindster die het vooral moest doen met haar uiterlijk en uitstraling. Acteren kwam op de tweede plaats.

Naarmate ze ouder werd raakte Taylor meer en meer gefrustreerd door haar carrière en snakte ze naar uitdagendere rollen. Begin jaren ‘50 kreeg ze haar kans. Regisseur George Stevens bood haar een rol aan in A Place In The Sun (1951), een serieuze film waar ze tegenover één van de beste acteurs van haar generatie geplaatst werd: Montgomery Clift. Het was de eerste keer dat ze volgens haar eigen woorden “gevraagd werd te acteren”.

Met een uitstekende acteerprestatie toonde ze ook direct dat ze meer was dan een mooi plaatje. Andere films zouden snel volgen, Giant (1956), Cat on A Hot Tin Roof (1958) en Suddenly Last Summer (1959) om er slechts enkele te noemen.

A Place in The Sun is ook de Elizabeth Taylor film die we deze maand in Klappei spelen. In de film speelt ze een glamoureuze socialite op wie Montgomery Clift, een getrouwde working class man, hopeloos verliefd wordt. In A Place In The Sun bevindt Taylor zich op  het hoogtepunt van haar fysieke schoonheid. Nergens is ze zo verleidelijk maar tegelijkertijd zo kwetsbaar en gevoelig. Ook de relatie tussen Clift en Taylor doet vonken overslaan. Naast de geweldige acteerprestaties is de film ook visueel verbluffend en de directie foutloos. Dat regisseur George Stevens met een oscarbeeldje naar huis ging dat jaar lijkt dan ook niet meer dan terecht.


Synopsis
Taylor speelt in A Place in the Sun de glamoureuze socialite op wie Montgomery Clift, een getrouwde working class man, hopeloos verliefd wordt. A Place in the Sun was de eerste film waarin Taylor – volgens haar eigen woorden – gevraagd werd te acteren. Het resultaat: een sprankelende acteerprestatie vol nuance die niet moet onderdoen voor die van rasacteur en co-ster Montgomery Clift.

 

Regisseur: George Stevens | Duur: 122 min. | Land: VS | Jaar: 1951


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share