Datum: Mon 04/05/15 | Aanvang: 19:30

MOM8*: Het wonder van het Baskenland + debat werknemersparticipatie

In Mondragón werkt het overgrote deel van de bevolking in coöperaties. Elke werknemer is er mede-eigenaar en men beslist samen welke keuzes het bedrijf moet maken. De werknemer is dus de baas. Met succes, ook in deze economisch harde tijden. In moeilijke omstandigheden scheppen de coöperaties van Mondragon nu al meer dan 83.569 jobs, heel dikwijls gedreven door spitstechnologie, ze exporteren en produceren intussen de wereld rond, en de werkloosheid is er het laagst van Spanje. Mondragon dient vaak als voorbeeld en wordt overspoeld met internationaal bezoek. Redenen genoeg voor een steeds sterkere belangstelling, zeker uit regio’s waar de crisis hard toeslaat.

VPRO Tegenlicht onderzoekt in deze documentaire dit coöperatieve model in tijden van crisis. Hoe diep is dit model verankerd in de samenleving? Zijn begrippen als solidariteit, medezeggenschap en zelfredzaamheid er gemeengoed? Deze documentaire volgt sleutelfiguren uit alle lagen van deze gemeenschap zoals de politieagent, de bankdirecteur, de burgemeester, de pastoor, de bandmedewerker die, ieder vanuit hun positie het zout en zoet van het model laten zien.

Na de documentaire gaat Steven Pauwels in debat over de ervaringen met werknemersparticipatie in het Antwerpse communicatiebureau Choco – tevens coöperatieve vennootschap sinds meer dan tien jaar en een sterk maatschappelijk geëngageerd bedrijf.

mom8_logosOrganisatie: Coopkracht en Choco

Deuren: 19u – start programma: 19u30

Inkom: Vrije bijdrage

* Dit is de achtste avond in de reeks Maandelijks op Maandag, een reeks van negen maatschappelijk bewogen filmavonden, elke eerste maandag van de maand in Klappei.

Regisseur: Kees Brouwer - © VPRO | Duur: 50 min. | Land: Nederland | Jaar: 2012


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share