Datum: Mon 07/03/16 | Aanvang: 19:30

MOM6*: Into Eternity + debat over kernafval

Wat zal de erfenis zijn die onze periode schenkt aan de toekomst, de verre toekomst? We weten niet of onze talen het zullen overleven, of onze glazen gebouwen.

Dagdagelijks produceren we wel nucleair afval, als bijproduct in de medische, militaire en energiesector. Dit afval blijft tot 100.000 jaar een gevaarlijk goedje, en we weten nog steeds niet goed hoe we het moeten verstoppen voor de toekomst. Vooralsnog wordt het afval meestal tijdelijk geborgen, en schuiven we het probleem voor ons uit.

In de film Into Eternity bekijken we hoe in Finland nucleair afval voor het eerst definitief geborgen wordt in een ondergronds tunnelsysteem. Er moet voor gezorgd worden dat het afval verschillende natuurfenomenen kan weerstaan, maar ook sociale crisissen.

In 1957 maakte Walt Disney een tekenfilm genaamd Our friend the Atom, om de zogenaamde verdiensten van nucleaire technologieën duidelijk te proberen maken. Into Eternity toont ons, 50 jaar later, hoe deze vriendschap voor eeuwig en altijd zal blijken te zijn.

In de documentaire worden Engels, Fins en Zweeds gesproken. Er zijn Engelse ondertitels.

Trailer

Na de film volgt een gesprek over nucleair afval en de Belgische aanpak met:

  • Eloi Glorieux, nucleair expert bij Greenpeace België
  • Sara Van Dyck, expert energie en klimaat bij BBL
  • Peter De Preter, directeur van Euridice (SCK-NIRAS), dat een diep-geologisch bergingsconcept uitwerkt

mom6_11maart_logoOrganisatie: 11-maart-beweging

Deuren: 19u – start programma: 19u30

Inkom: Vrije bijdrage

* Dit is de zesde avond in de reeks Maandelijks op Maandag, een reeks van negen maatschappelijk bewogen filmavonden, elke eerste maandag van de maand in Klappei.

 

Regisseur: Michael Madsen | Duur: 75 min. | Land: Denemarken - Finland - Italië - Zweden | Jaar: 2009


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share