Datum: Mon 07/10/19 | Aanvang: 19:30

MOM1*: Le Long Voyage: kennismaking met het werk van Ali Kadhum

Iedereen is een reiziger op zoek naar aansluiting in de wereld, balancerend tussen hier en daar. Met zijn films brengt Ali Kadhum onbekende werelden dichterbij, in een universeel herkenbaar kader. “Ik wil de toeschouwer meer inzicht bieden in wat vaak slechts een oppervlakkig gekende buitenwereld blijft.” Zijn personages lijken een dubbelleven te leiden, ze worstelen ieder op hun eigen manier met cultuur, sociaal leven, taal én zichzelf, en proberen in de smeltkroes van de samenleving een nieuwe identiteit te creëeren. De kijker krijgt in deze films zicht op wat er speelt bij zinzoekers, nieuwkomers, vluchtelingen en migranten, een ervaring die losstaat van het gemediatiseerde beeld over het Oosten en de vooroordelen van de Westerse maatschappij.

kunstZ brengt vanavond vier korte films van Ali Kadhum, telkens gevolgd door een nabespreking met de regisseur.

Gedempte Troubadour
Hasan is een oorlogsslachtoffer die om medische reden uit Irak naar België vluchtte. Hij is weinig mobiel door een schotwond in zijn rug. Omwille van bureaucratisch falen wordt er geen oplossing geboden aan zijn probleem en blijft hij in slechte omstandigheden vast zitten in zijn appartement op de 2e verdieping.
2017 – België – 11:00 – Arabisch, Engels en Nederlands gesproken – Nederlands ondertiteld

Le Long Voyage
Na de dood van zijn vader komt Dries, zoon van een Vlaamse moeder en Marokkaanse vader, voor een dilemma te staan. Tijdens een autorit met een jeugdvriend en een oom van zijn vader uit Marokko komt hij voor een fundamentele tweesprong te staan: het lichaam van zijn vader volgens de traditie laten begraven in Marokko of hem cremeren?
2018 – België – 13:14 – Arabisch en Frans gesproken – Engels ondertiteld – Trailer

In het Paradijs
Omwille van tijdsdruk voor zijn dichtbundel probeert Mustafa, een Iraakse dichter in België, af te geraken van zijn net gearriveerde jeugdvriend uit Irak. In deze conflictsituatie komt naar boven hoe ze cultureel uit elkaar gegroeid zijn.
2019 – België – 14:30 – Arabisch gesproken – Engels ondertiteld – Trailer

Amita
Edwin is een rasechte Antwerpenaar die na de dood van zijn ouders zijn spirituele kant ontdekt en zich helemaal overgeeft aan de Hare Khrishna-beweging waardoor hij het land verlaat. Na 25 jaar komt hij terug. De film volgt hem hier in België.
2019 – België – 11:27 – Nederlands gesproken

Organisatie: kunstZ

Deuren: 19u – start programma: 19u30

Inkom: € 3
Opgelet: aangezien deze avond niet georganiseerd wordt door Filmhuis Klappei zelf, kan er geen gebruik gemaakt worden van de 10-beurtenkaart.

* Dit is de eerste avond in de reeks Maandelijks op Maandag, een reeks van negen maatschappelijk bewogen filmavonden, elke eerste maandag van de maand in Klappei.

Regisseur: Ali Kadhun | Duur: 11' à 14'30" min. | Land: België | Jaar: 2017 - 2019


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share