Datum: Tue 12/04/16 | Aanvang: 20:15

The Land of the Enlightened

Deze vertoning is bijna uitverkocht.  Er zijn extra vertoningen op 9 en 10 mei.

Op 28 april spelen we The Land of the Enlightened samen met The Last Omelette van Grégoire Verbeke. The last Omelette is het verhaal achter de film ‘The Land of the Enlightened’ en is minstens zo fascinerend als de film zelf.

Na de films komt Grégoire Verbeke (eerste regieassistent van Pieter-Jan De Pue) vertellen over zijn ervaringen tijdens het filmen (op 16 mm dan nog) in het chaotische, gevaarlijke en onvoorspelbare oorlogsgebied Afghanistan.

 

Een groep Afghaanse kinderen van de Kuchi-stam graaft oude Sojvetmijnen op en verkoopt de explosieven aan kinderen die lapis lazuli delven in een mijn. Als ze niet hardop dromen over de dag waarop het Amerikaanse leger zich eindelijk uit hun land zal terugtrekken, houdt een andere kinderbende de karavanen die de blauwe edelstenen door het dorre Pamirgebergte smokkelen, nauwlettend in de gaten.

Tienduizenden uren heeft de debuterende Gentse filmmaker- en fotograaf Pieter-Jan De Pue inmiddels in Afghanistan doorgebracht. Het leverde hem een koffer vol avontuurlijke en hachelijke verhalen op. En een prachtige film: The Land of the Enlightened, een begeesterende mix van documentaire en fictie over de dromen en verwachtingen van Afghaanse tienerjongens.

 

“Als u één film dit jaar moet zien, laat het ‘The Land of the Enlightened’ zijn.” (Interne Keuken, Radio 1)

‘The Land of the Enlightened’ won de ‘Prijs voor Beste Fotografie’ op het afgelopen Sundance filmfestival.

“This is the best film – bar none – that I’ve ever seen on Afghanistan. It’s so stunning that I kept finding myself wondering how it had even gotten made.” – Sebastian Junger, Variety

Interview met Pieter-Jan de Pue in Filmmaker Magazine

Video interview met Pieter-Jan de Pue in Park City Television (Sundance)

Collage

Regisseur: Pieter-Jan de Pue | Duur: 87 min. | Land: België | Jaar: 2016


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share