Datum: Wed 09/12/15 | Aanvang: 20:15

La Planète Sauvage + Oh Willy...

Schema:
20u15 – Oh Willy! (Emma de Swaef & Marc James Roels, 2012) + inleiding door de regisseur
20u45 – La Planète Sauvage (René Laloux, 1973)
Tickets: €4/€3 (studenten)

Oh Willy…
We beginnen de avond steeds met een kortfilm van Belgische bodem waarbij de regisseur persoonlijk de film komt inleiden, en voor deze editie verwelkomen we niemand minder dan Emma de Swaef. Iedere Vlaming is ongetwijfeld reeds bekend met haar werk: zij is namelijk het brein achter het stressmannetje van de lijn.

Maar daar stopt het niet bij; de film die ze op deze avond voor komt stellen is Oh Willy…, een 18-minuten durende stop motion waaraan ze samen met Marc James Roels 3 jaar heeft gewerkt. Oh Willy… boekte meteen na release enorme successen op het festivalcircuit en viel uiteindelijk maar liefst 80 keer in de prijzen op filmfestivals in elke uithoek van de wereld.

Synopsis
De film vangt aan met Willy die het nieuws ontvangt dat zijn moeder stervende is. Zij leeft op een naturistenkolonie en Willy keert hier terug naar toe. Bevreemdende, charmerende en beklijvende situaties volgen elkaar vervolgens op terwijl Willy dit hele gebeuren een plaats probeert te geven.

 

La Planète Sauvage
La Planète Sauvage (René Laloux, 1973) staat geboekstaafd als één van de meeste unieke en excentrieke animatiefilms die ooit gemaakt werden. De film combineert een aantal intrigerende elementen zoals surrealisme en een eigenzinnige animatiestijl met thema’s als dystopie, vrijheid en religie. Doordat La Planète zo uniek is, en reeds in 1973 uitkwam, geldt Laloux als een schoolvoorbeeld voor auteursfilm in de animatiewereld.

La Planète won meteen de Special Jury Prize op Cannes, maar verdween in de decennia erna omwille van zijn excentrieke karakter in de vergetelheid. Dit maakt de film tot een prachtige en intrigerende verborgen parel van de animatiefilmgeschiedenis. De soundtrack – die funk, avant-garde en progrock combineert – onderstreept verder de onwerkelijke en surrealistische sfeer.

Synopsis
La Planète vangt meteen aan met een beangstigende scène waarin een moeder met een zuigeling in haar armen een gevaar tracht te ontvluchten. Deze blijkt een enorme hand te zijn die op een onverschillige manier met de vrouw lijkt te ‘spelen’. Meteen wordt de situatie duidelijk; op deze planeet zijn de Draags aan de macht en de mens wordt in deze uiterst geavanceerde samenleving als inferieur gezien.

De zuigeling wordt door Tiva – één van de Draags – meegenomen als ‘huisdier’ en ze kiest een (overigens allegorische) naam voor hem uit: Terr. Tiva geeft oprecht om Terr maar ziet hem absoluut niet als een gelijke. Naarmate Terr ouder wordt, leert hij steeds meer over zijn omgeving en de situatie waarin de onderdrukte mensen zich bevinden. Het wordt snel duidelijk dat hij maar één optie heeft: trachten te ontsnappen en het lot van de mensen te verbeteren.

Regisseur: René Laloux | Duur: 72 min. | Land: Frankrijk | Jaar: 1973


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share