Datum: Sat 07/03/15 | Aanvang: 20:15

Keuze van de Muzikant

Elke eerste zaterdag van de maand geeft een muziekgroep het beste van zichzelf met een akoestisch concertje. Aansluitend zal een film die zij hoogstpersoonlijk gekozen hebben gespeeld worden.

Een avond als geen andere, die niet gemist mag worden. Op 7 maart is het de beurt aan Jeroen Stevens<

Jeroen Stevens behaalde in 2007 zijn masterdiploma percussie en kamermuziek aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen. Sindsdien beroert/beroerde hij de trommels en bekkens bij bands, projecten en figuren als I Love Sarah, iH8 Camera, Laïs, Gruppo di Pawlowski, Roland & Mauro, Voodoo Trance Sound System (Thielemans-Corsano-Stevens), Tom Pintens, Dez Mona, DAAU, Black Cassette en Dino & The Chicks (Trouvé-Blijweert-Stevens). Als klassiek percussionist is hij nog steeds actief bij ensembles zoals Fritzi und Heidel en Besides. Stevens werkt tevens reeds enige tijd samen met Wim Vandekeybus als muzikant/acteur bij diens dansgezelschap Ultima Vez. Verder runt hij het eenmanslabel Animal Lovers Only ( http://www.animalloversonly.be/ ) en houdt hij van films en televisie kijken, slapen en drinken.

 Jeroen komt zijn ding doen en kiest vervolgens voor Aaltra… een aparte komische roadmovie van de regisseurs Benoit Delépine en Gustave Kervern (93min).
 Twee Waalse buren, een werkloze motorfanaat en een ontevreden boer, ontevreden met hun miserabele bestaan, hebben niet veel beters te doen dan elkaar het leven zuur te maken. Tijdens een vechtpartij gaat het helemaal mis: ze worden geraakt door de dichtvallende laadbak van een oogstmachine, waarna beiden in een rolstoel belanden. Ze verwerpen het suïcidale idee en de twee besluiten verhaal te gaan halen bij de Finse fabrikant van de kennelijk defecte machine. Al rolstoelend begeven ze zich op pad, waarbij ze onderweg schaamteloos profiteren van de behulpzaamheid van goedwillende burgers. Tijdens hun reis verandert hun kijk op de wereld en de verhouding tussen de twee kemphanen.

De regisseurs spelen zelf de hoofdrollen. Naast hen treden verschillende grootheden uit de arthousewereld op in kleine rollen, waarvan waarschijnlijk Benoît Poelvoorde & Bouli Lanners de show stelen, o.a. met een volledig buiten elke context gecentreerde uitvoering van Bobby Hebbs Sunny. Ook Aki Kaurismäki als Finse eigenaar van landbouwbedrijf Aaltra is fantastisch.
Regisseur Kaurismäki, (o.a. bekend van Drifting Clouds, The man without a past), is het grote voorbeeld van de filmmakers. Aaltra een oase aan rust en tijd. Dit komt mede doordat de film in prachtig zwart-wit geschoten is en een statische cameravoering kent. Voor de cinefielen biedt Aaltra leuke opvallende inside-jokes. Zo zit er een korte maar prachtige scène in de film waarin een motorrit op dezelfde wijze wordt gefilmd als de jump-cuts autorit in Godard’s klassieker À Bout de Souffle. Daarnaast zie je veel leuke cameo’s van een handvol bekende Belgen. De film werd door verschillende Belgische media omschreven als grappigste Belgische film allertijden.

Jeroen kiest voor Aaltra vanwege de sappige galgenhumor, die even hard als hilarisch wordt geserveerd. Het vermakelijke ‘dans ta gueule-gehalte’ zit hem in de gitzwarte grappen die worden afgewisseld met subtiele humor, zoals een malle dokter die met zijn hamertje in plaats van op de benen van de mannen te slaan – zij voelen immers toch niets meer – zijn fantasie de vrije loop laat en een verzonnen drumsessie start… wij hebben voor de durvers 50 fluweelzachte zetels klaarstaan. Opgelet, deze kunnen niet tot rolstoel worden omgebouwd dus wees op uw hoede!
 

 

 

Regisseur: | Duur: min. | Land: | Jaar:


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share