Datum: Wed 23/03/16 | Aanvang: 20:15

Fargo

Klappei Classics
Fargo – Coen brothers – 1996
Tickets: €4/€3 (studenten)

Fargo, de zevende film van de Coen broers, speelt zich af in Minnesota. Pal in het midwesten van Amerika. Van de prachtige landschappen tot de excentrieke, Scandinavisch-klinkende accenten; Minnesota speelt een absolute hoofdrol in de film. De Coens – zelf afkomstig van de staat – diepen in Fargo de cultuur van Minnesota en bij uitbreiding het Amerikaanse midwesten verder uit.

Een cruciaal aspect van deze cultuur is het zogenaamde Minnesota Nice. Mensen uit Minnesota hebben de reputatie altijd vriendelijk, beleefd en gereserveerd te zijn. Een vriendelijke facade houden, wat er ook gebeurd, is essentieel. Een typisch midwesterse, conservatieve eigenschap. De sociale orde moet kost wat kost behouden worden. Dit wil echter niet zeggen dat er achter die facade niet van alles schuilgaat.

Zoals Joel Coen zelf zei: de meest beleefde maatschappijen zijn meestal degene die het meest onderdrukt zijn en die daarom ook de meest gewelddadige uitspattingen hebben. Iets wat meer dan duidelijk wordt in Fargo. (lees verder onder trailer)

Een stempel plakken op Fargo is niet gemakkelijk. De film bevat elementen van een komedie,  een film noir, een thriller, een drama en zelfs een horror. De Coen brothers weten in Fargo deze elementen zo moeiteloos te combineren dat genres en conventies lijken te vervagen. De unieke mix die zo eigen is aan de regisseurs komt nergens beter tot zijn recht. De spanning volgt de komische stukken probleemloos op.

Bovendien worden ze geholpen door een topcast met onder meer Steve Buscemi, William H. Macy en vooral Frances Mcdormand (die voor haar prestatie een oscar voor best vrouwelijke hoofdrol in de wacht sleepte), die allen op een glansrijke manier hun unieke personages vertolken. Één van deze personages, Lester Nygaard (William H. Macy), is er één die wel meer te vinden is in de films van de Coens. Recht uit het Boek van Job – Nygaard is de ultieme schlemiel die alle ellende moet ondergaan. Deze typische Joodse aspecten zijn ook terug te vinden in Coen films als A Serious Man en Barton Fink.

Tenslotte is er de cinematografie, afgeleverd door huis-cinematograaf Roger Deakins. De prachtige, uitgestrekte landschappen geven perfect de isolatie weer van de personages. De dreiging waarmee ze in beeld worden gebracht voegt dan weer op een unieke wijze toe aan de spanning van de film.

Synopsis
Jerry Lundegaard zit diep in de schulden. Als autoverkoper in een klein stadje in Minnesota verdient hij niet genoeg om zijn schulden af te betalen maar hij bedenkt een plan: hij huurt twee criminelen in om zijn vrouw te ontvoeren. Zo kan hij losgeld vragen van zijn rijke schoonvader en zijn problemen oplossen. Het loopt echter niet zoals gepland. De criminelen vermoorden een paar mensen en de hoogzwangere politieagente Marge Gunderson wordt belast met het onderzoek. Marge heeft weinig ervaring met zware misdrijven maar ze is vastberaden om de criminelen op te sporen en de zaak op te lossen.

 

Regisseur: The Coen Brothers | Duur: 98 min. | Land: VS | Jaar: 1996


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share