Datum: Sat 02/05/15 | Aanvang: 20:15

F.L.U.T. meets Herzog's Stroszek

F.L.U.T. is in 2009 onstaan als een samenwerking tussen twee beeldende kunstenaars: Harry Heirmans en Rufus Michielsen. Naar aanleiding van een groepstentoonstelling in Dagmar De Pooter Gallery besloten de twee kunstenaars samen te performen met een muzikaal project, speciaal voor die gelegenheid geconcipieerd. 

Harry Heirmans had eerder dat jaar opgetreden op Dennis Tyfus’ project ‘La Bamba heel de nacht lang’ in Scheldapen. Heirmans’ performance gebeurde toen met een installatie die bestond uit een mechanisch aangedreven kinetisch sculptuur (een soort ‘one man band’ meets decap orgel, bestaande uit gevonden keukenrobots en muziekinstrumenten), waar Harry het nummer ‘La Bamba’ mee speelde. 

Voor de tentoonstelling in Dagmar De Pooter Gallery kwam er een samenwerking tot stand tussen Harry en Rufus (die eveneens, buiten de beeldende kunstpraktijk een achtergrond heeft
als muzikant). Die performance werd vooral gesitueerd rond de mechanische sculptuur.
Gaandeweg is het project F.L.U.T. verworden tot een volwaardige band, waar het muzikale naast het performatieve en beeldende aspect een gelijkwaardige positie heeft verworven en langzaamaan de sculptuur een ondergeschikte positie kreeg ten opzichte van de songs.

Een nonsensicale performance is getransformeerd naar een idiosyncratisch muzikaal brouwsel: experimentele singer-songwriting met een lo-fi ‘brut’ esthetiek. Soms treedt F.L.U.T. met meer muzikanten of non-muzikanten op (soms tot 40 man extra), in dat geval heten ze ‘F.L.U.T. appendix’.
Voor de performance in Klappei treden ze op als F.L.U.T. appendix met gastmuzikante

F.L.U.T. heeft in samenspraak met Klappei voor ‘Stroszek’ van Werner Herzog gekozen wegens het tragikomische aspect waar een zekere absurditeit in heerst. De bitterzoete humor, die strookt met de absurdistische songwriter teksten van F.L.U.T. . Een knipoog naar de connectie met het hoofdfiguur die een straatmuzikant is… “No further description is necessary beyond the final line in the film: “We can’t stop the dancing chicken. Send an electrician.”

Regisseur: | Duur: min. | Land: | Jaar:


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share