Datum: Thu 10/09/15 | Aanvang: 20:15

Kurt Cobain: Montage of Heck

Cobain: Montage of Heck is een van de meest innovatieve muziekdocumentaires ooit. Filmmaker Brett Morgen schetst een persoonlijk en bijzonder beeld van muziek-icoon Kurt Cobain.De documentaire bevat fragmenten van Cobain’s persoonlijke archief met muziek en nog nooit eerder vertoonde beelden van hem, zijn interviews en zijn leven. Cobain’s familie en vrienden vertellen over Kurt in zijn jonge jaren en hoe hij zich ontwikkelde tot icoon van de populaire band Nirvana.

Maar er zijn ook periodes waarvan weinig of geen beeldmateriaal is, waarover regisseur Brett Morgen tóch wilde vertellen. Dat doet hij met vroege radio-interviews en opnames die Kurt Cobain zelf maakte (waaronder de twee uur durende geluidscollage Montage of Heck). Die worden tot leven gebracht met animaties gebaseerd op zestig olieverfschilderijen die de Nederlandse kunstenaar Hisko Hulsing voor de film maakte. Hulsing: “In die geluidsfragmenten hoor je de kwetsbaarheid van Kurt het beste terug, zijn angst om belachelijk te worden gemaakt.

Het is gewoonweg pijnlijk hoe dichtbij je Kurt Cobain komt in Montage of Heck. Je ziet hoe hij de kaarsjes uitblaast voor zijn tweede verjaardag, hoe hij voor het eerst een babygitaartje vasthoudt, maar ook hoe hij twintig jaar later vermoeid en stoned zijn dochter probeert te verzorgen. De kijker kan zo’n beetje in de hersenpan van Cobain kruipen, een van de grootste culturele iconen van de afgelopen dertig jaar, en dat heeft alles te maken met de schat aan homevideo’s die moeder Cobain, ex-vrouw Courtney Love en Kurt zelf maakten én bewaarden. Dat materiaal is jarenlang opgeslagen, en komt in Montage of Heck voor het eerst aan het licht dankzij de medewerking van familie Cobain en productie door dochter Frances Bean Cobain.

Regisseur: Brett Morgen | Duur: 145 min. | Land: USA | Jaar: 2015


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share