Datum: Thu 29/11/18 | Aanvang: 20:00

Vuurkampioen + nabespreking

Champion ‘Incendie’ Ndangi, een ex-bokskampioen, wil in Kinshasa een onafhankelijke televisieredactie uitbouwen, maar persvrijheid bestaat niet in Congo, en materiaal is duur. Toch zet hij alles op het spel. ‘De link tussen journalistiek en de bokssport, is het gevecht,’ vindt Champion. ‘Als ik informatie nodig heb, dan moet ik daar kost wat kost aan geraken, hoe moeilijk dat ook is.’ Daarom leidt hij jonge boksers én journalisten op.

Wanneer jongeren op straat komen om verandering te eisen, reageert de politie genadeloos. Er vallen doden. Activisten worden opgepakt en bedreigd. Journalisten leven ondergedoken of worden vermoord. Hun camera’s vernield. ‘Ze hebben mijn haren uitgetrokken, en me vastgebonden als een crimineel’, zegt Champion, ‘maar moet ik daarom de ring verlaten? Ik denk het niet.’

Journalist en documentairemaker Roel Nollet herkent zichzelf in de gedrevenheid van Champion en reist naar Kinshasa. Hij gaat de straat op met lokale journalisten en maakt er kennis met de jongeren van La Lucha, die hun eigen lot in handen proberen te nemen. Ze organiseren debatten, ijveren voor werk en proper drinkwater en maken zelf de straten schoon. Roel is gefascineerd door die nieuwe generatie Congolese jongeren die écht voor een nieuw elan willen zorgen. Een Congolese lente, als je wil.

in Makala, de beruchtste gevangenis van het land, ontmoet hij Fred Bauma en Yves Makwambala. Ze zitten er al een jaar opgesloten. Fred is een boegbeeld in de strijd voor een beter Congo. ‘Als gewone burgers bang zijn om te zeggen wat ze denken en journalisten bang zijn om reportages te maken over wat er hier gebeurt, wie gaat er dan iets veranderen?’ vraagt hij zich luidop af.

Ondertussen blijven de protesten buiten de gevangenismuren doorgaan. ‘Je mag gerust bang zijn, zegt Champion, ‘maar daarna moet je jezelf concentreren, en je tegenstander in de ogen durven kijken.’

Terug thuis verzamelt Roel opnamemateriaal en stuurt het naar Congo. Twee jaar lang documenteert hij zo samen met Champion en de jongeren van La Lucha het geweldloze verzet voor de vrijheid.

Na de film volgt een nabespreking met:

Roel Nollet: Regisseur van de documentaire Vuurkampioen
Pieter- Jan Hamels: Beleidsmedewerker Centraal Afrika bij 11.11.11
Yves Makwambala: Jongerenbeweging La Lucha

Deze vertoning wordt georganiseerd door 11.11.11 en Redhorse Collective

 

Regisseur: Roel Nollet | Duur: 24 min. | Land: Belgie | Jaar: 2018


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share