Datum: Wed 25/11/15 | Aanvang: 20:15

Trainspotting

Trainspotting
Zijn biopic over Steve Jobs komt uit later dit jaar maar bij Klappei gaan we voor de Classics reeks nog eens terugblikken op dé klassieker van Danny Boyle: Trainspotting. Trainspotting was het antwoord van Groot Brittannië op Pulp Fiction (dat twee jaar ervoor was uitgekomen). Het wist de humor, slimme dialogen en energie van Pulp Fiction te benaderen maar combineerde dit met een ernst die Pulp Fiction niet heeft.

Trainspotting gaat eigenlijk over zware thema’s. Armoede, drugsverslaving en de klasseverschillen in Groot Brittannië staan centraal. Toch weet de film als geen andere deze zware thema’s te combineren met humor en luchtigheid. Het wisselt loodzware en vaak zelfs gruwelijke momenten moeiteloos af met lichtere momenten zonder daarbij de thema’s te relativeren.

De regie speelt de uitvoering van deze balansoefening verder in de hand. De kenmerkende energieke regie van Danny Boyle past perfect bij de hyperactieve wereld waar Ewan Mcgregor en co zich in bevinden. Visueel weet Boyle op een unieke en originele manier de trip vast te leggen. De ups-and-downs van drugsverslaving worden visueel kracht bijgezet en benadrukt en geven zo indirect de chaotische staat van fundamentele maatschappelijke problemen weer.

 
Korte Inhoud
Trainspotting vertelt het verhaal van de werkloze Mark Renton die samen met zijn zogenaamde vrienden het alledaagse leven in Edinburgh kleur probeert te geven. Hun leven bestaat voornamelijk uit bier drinken, uitgaan, drugs en voetballen. Mark besluit te kiezen voor een nieuw leven dat hij los van zijn verleden op wil bouwen in Londen. Wanneer ook zijn vrienden naar Londen komen, lijkt Mark onder de druk van zijn Schotse vriendenclub al snel zijn oude levensgewoontes weer op te pakken.

Regisseur: Danny Boyle | Duur: 94 min. | Land: VK | Jaar: 1996


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share