Datum: Thu 12/06/14 | Aanvang: 20:15

The Act of Killing

TAOK_POSTER small In de jaren zestig verkopen de Indonesische Anwar Congo en zijn vrienden bioscoopkaarten op de zwarte markt. Zij spiegelen zich aan hun schietgrage helden uit Hollywood en wanen zich gangsters net als zij. Als het Indonesische leger in 1965 een militaire coup pleegt, verandert het leven van Anwar en zijn vrienden compleet. Voorheen kleine gangsters, na de coup leiders van doodseskaders. In opdracht van het leger vermoorden zij meer dan een miljoen vermeende communisten, etnische Chinezen en intellectuelen in minder dan een jaar tijd. Als beul van een van de meest gevreesde doodseskaders in zijn stad vermoordt Anwar zelf alleen al honderden mensen met zijn eigen handen.

Nu, 47 jaar later, zijn Anwar en zijn vrienden nog niet voor hun daden berecht. Zij zijn zelfs rolmodellen voor miljoenen jonge Indonesische paramilitairen. Wanneer hen wordt gevraagd een film te maken over hun daden, kunnen zij dan ook niet wachten zichzelf te spelen zoals hun filmhelden. Maar voor Anwar betekent dit een onverwachte emotionele reis waarin hij voor het eerst wordt geconfronteerd met de gevolgen van zijn daden.

Het resultaat is een koortsachtige cineastische droom; een verontrustende reis die ons diep meevoert in de verbeelding van deze Indonesische massamoordenaars. Tegelijkertijd wordt een schokkend en banaal regime van corruptie en straffeloosheid blootgelegd.

In tegenstelling tot andere landen waar daders van genocide worden berecht, bleven in Indonesië de moordenaars aan de macht. Sterker nog: ze werden rolmodellen voor miljoenen jonge paramilitairen. De regisseur wil met The Act of Killing Indonesiërs confronteren met hun cultuur van straffeloosheid. Vanwege veiligheidsrisico’s voor organisatoren en gasten kan de film echter niet via de reguliere kanalen gedistribueerd worden. Movies that Matter Internationaal verleent financiële support om The Act of Killing met 5.000 dvd’s en downloadmogelijkheden toch via grassroot organisaties in Indonesië te verspreiden.

TAOK_STILL2 medium TAOK_STILL3 small

 

 

 

 

104669_gal 104419_gal 104580_gal

 

 

 

Regisseur: Joshua Oppenheimer | Duur: 122 min. | Land: Denemarken | Jaar: 2012


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share