Datum: Thu 06/04/17 | Aanvang: 20:15

Saskia De Coster kiest My Winnipeg

Helaas zal Saskia De Coster deze avond niet aanwezig kunnen zijn.

De film ‘My Winnipeg’ wordt wel vertoont aan het normale tarief van 5€

 

Als Keuze van de Auteur stelt Saskia De Coster My Winnipeg van Guy Maddin voor. Ze leidt de film in en zal er daarna ook nog iets over vertellen. Dat is geen overbodige luxe want deze film is even intrigerend als ongewoon.

Saskia De Coster debuteerde in 2000 met Onder elkaar, een duister verhaal over de desintegratie van een ongewone familie, nog verschenen in het Nieuw Wereldtijdschrift. Zij is “Al jaren de koppigste, grilligste en aantrekkelijkste pen van België.” (Tom Lanoye)

Haar werk heeft een uitgesproken stijl, verrassende inzichten en indringende verhalen. De definitieve doorbraak kwam er met Wij en ik, een lijvige familieroman over ondernemers in een Vlaamse verkaveling, met elegant drama en sluimerende geheimen.

In haar recentste boek Wat wij alleen horen lezen we hoe bewoners van een flatgebouw omgaan met veranderingen buiten hun wil. De schrijfstijl is heerlijk helder, verrassend in de details en intrigerend in de magische atmosfeer.

My Winnipeg

In My Winnipeg schetst Guy Maddin een portret van zijn familie. Het uitgangspunt is zijn vruchteloze ambitie om  de stad te verlaten. Dit blijkt bovendien typisch voor alle bewoners van Winnipeg: niemand kan er weg. Daarom besluit Maddin er een pand te huren waar hij door acteurs sleutelscènes uit zijn jeugd laat naspelen. Zelf doet hij de voice over bij de verfilming daarvan. 

Een typische scène: met de stoffelijke resten van vader onder het tapijt kijkt de familie in de zitkamer naar de dagelijkse soap: “Vensterbankman”. Daarin wordt een argeloze man dagelijks zo tot wanhoop gedreven door zijn familie dat hij zijn leven wil beëindigen door van de vensterbank te springen. Alleen zijn moeder slaagt er telkens weer in hem daarvan te weerhouden. 

De film is een geslaagde combinatie van archiefbeelden, foto’s en faux-vintage opnames geworden. Het geheel baadt in een surreële, dromerige sfeer. Het is een merkwaardige collage van een regisseur die hier zo goed als onbekend is. Dat wil zeggen: tot vandaag.

Inkom: 10 euro (film + lezing)
Reserveren via filmhuis@telenet.be of 03/272.51.10.

Regisseur: Guy Maddin | Duur: 80 min. | Land: UK | Jaar: 2007


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share