Datum: Wed 20/04/16 | Aanvang: 20:15

North by Northwest

Klappei Classics: Hollywoon Icons
North by Northwest (Alfred Hitchcock, 1959)
Wo 20 april 20u15
Tickets: €4/€3 (studenten) + verlaagde barprijzen

Voor deze reeks vertonen we elke maand een klassieker van een onvergetelijke Hollywood legende. Deze maand: Cary Grant.

Cary Grant is zonder twijfel één van de allergrootste filmsterren die Hollywood ooit heeft voortgebracht. Zijn carrière spande maar liefst 40 jaar, beginnend in de jaren ’30 met films als Bringing Up Baby tot ver in de jaren ’60 met toppers als Charade. Zijn populariteit was gedurende die periode ongeëvenaard en zijn output van klassieke films lijkt oneindig. Cary Grant was Hollywood. (Lees verder onder video)

Het lijkt dan ook geen toeval dat zijn laatste film uit kwam in 1966, één jaar voor het revolutionaire 1967 waar New Hollywood de kop kwam opsteken met films als The Graduate en Bonnie & Clyde. Grant was in zijn eigen tijd het meest bekend voor zijn rollen in romantische komedies zoals Bringing Up baby en His Girl Friday. Vandaag de dag is hij echter vooral bekend voor zijn samenwerking met Alfred Hichcock in films als North By Northwest, Notorious en To Catch a Thief.

Cary Grant was klasse vereenzelvigd. Met zijn semi-Brits accent (typisch voor de bovenklasse van Amerika in die tijd), eeuwige charme, goede looks en geweldig gevoel voor humor wist het publiek telkens wat ze konden verwachten wanneer ze naar een Cary Grant film ging kijken. Hij was de persoon die je zelf wilde zijn, en zijn films gunde je een blik op de hogere klasse en al haar charme. Zoals Grant het zelf verwoordde: “Everyone wants to be Cary Grant. Even I want to be Cary Grant”.

North by Northwest is een absoluut hoogtepunt; niet alleen in de carrière van Grant maar ook in die van Alfred Hitchcock en de algemene filmgeschiedenis. Deze absolute klassieker heeft alles wat je kan verwachten van zowel een Hitchcock als een Cary Grant film. Grant lijkt geboren om de vlotte reclame manager, recht uit Mad Men, te vertolken. De oneliners in de film zijn – zelfs nog meer dan het pak dat hij draagt – perfect op maat gemaakt. Ook alle ingrediënten van een Hitchcock film zijn te vinden in North By Northwest: een onwaarschijnlijk verhaal, een onschuldige man die valselijk wordt beschuldigd, nagelbijtende spanning en onvergetelijke beelden. Cinema in zijn meest pure vorm.

Regisseur: Alfred Hitchcock | Duur: 136 min. | Land: VS | Jaar: 1959


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share