Datum: Thu 14/01/16 | Aanvang: 20:15

No Man is an Island

Omar is een 21-jarige vluchteling uit Tunesie. Net zoais zoveel andere vluchtelingen, verliet hij Tunesie in 2011, tijdens de Arabische lente, in een gammele boot en strandde hij op Lampedusa’s kust.

Hoewel het eiland zowel economisch als psychologisch zwaar te lijden heeft onder de aanhoudende vluchtelingenstroom, doen de Lampedusiani zoveel ze kunnen om de vluchtelingen te helpen.

Omar had het geluk opgevangen te worden door de lokale arts die de aangespoelde vluchtelingen de eerste zorgen geeft. Dr. Bartolo geeft Omar een familie en een thuis. Hij krijgt zelfs een job als tolk in het lokale detentiecentrum. Zo probeert Omar nu op zijn beurt het verschil te maken voor de vluchtelingen die na een uitputtende reis alsnog het beloofde land hebben weten te bereiken.

In diezelfde periode bereikt ook de 16-jarige Adam uit Ghana het eiland. Hij wordt opgevangen door een hoteluitbater en werkt in het hotel als hulpje. Hij krijgt de kans om te leren schrijven en rekenen.

Maar de dromen van beide jongens reiken verder dan brood op tafel en een dak boven hun hoofd.
Op dit eiland vol tegenstellingen wordt de moeilijkheid van integratie het pijnlijkst duidelijk. Lampedusa was in eerste instantie het beloofde land maar blijkt meer en meer een gevangenis in de Middellandse Zee.

In “No Man is an Island” worden de pogingen tot steun en integratie gekristalliseerd via twee unieke adoptieverhalen. De zoektocht naar geluk van zowel de eilandbewoners als de nieuwkomers nuanceert op diepgaande manier het huidige discours rond de opvang van vluchtelingen.

Regisseur: Tim De Keersmaecker | Duur: 80 min. | Land: Belgie | Jaar: 2015


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share