Datum: Wed 18/06/14 | Aanvang: 20:15

La Tendresse

Een koppel dat al vijftien jaar gescheiden is, treft elkaar opnieuw voor een tweedaagse reis om hun zoon op te halen die in het buitenland in het ziekenhuis ligt na een ernstig ski-ongeval. Wat voelen ze nog voor elkaar ; onverschilligheid, wrok, jaloezie? Of misschien verstandhouding, vriendschap, of, wie weet, liefde. Deze lichtvoetige roadmovie, die ons meeneemt van Brussel naar de top van de Alpen, laat ons kennismaken met Frans en Lisa, twee doodeerlijke mensen voor wie we alleen maar tederheid kunnen voelen.

“Ook La tendresse flirt met het persoonlijke. Op een bepaald moment haalt Lisa een anekdote aan waaruit je kan afleiden dat ze ooit op een filmset heeft gestaan. La tendresse is een heel persoonlijke film, aldus Hänsel. Ik foefel er niet mee. Mijn eigen zoon zie je als snowboarder in de openingsbeelden. En hij heeft een ongeval in de bergen in Flaine gehad, het skistation uit de film. Lisa’s huis is mijn huis. Ik ben van een autobiografisch gegeven vertrokken maar het is fictie geworden. Het persoonlijke is naar de achtergrond verdwenen. Maar mensen die me kennen, gaan ongetwijfeld momenten of pistes herkennen die dicht bij mij liggen.

Zoals in dat zinnetje dat Lisa zegt: Ik houd ervan om alleen te zijn. Is dat Lisa of Marion Hänsel die daar spreekt, want eenzaamheid is een thema dat regelmatig bij haar terugkeert. Eenzaamheid leer je. Sommigen gaan er makkelijk mee om, anderen hebben het er moeilijk mee. Lisa, aantrekkelijk en vrolijk als ze is, hoeft maar met haar vinger te knippen en ze kan zo een andere partner vinden. Maar nu zegt ze rustig dat ze van eenzaamheid houdt. Ik vind het belangrijk dat je dat kan zeggen. Het is ook ambigu. Ik ben Lisa, maar tegelijk is ze me ontsnapt. Maar Lisa is zeker geen ongelukkige vrouw. Dat bewijst haar glimlach op het einde van de film. En er zit alleen maar bonheur of geluk in de film, geen enkel conflict. Lisa en Frans zijn erin geslaagd om op een positieve manier met hun scheiding om te gaan. Het is mooi als dat kan.” (De Morgen-Luc Joris)

Met: Olivier Gourmet Marilyne Canto Sergi López Adrien Jolivet Margaux Chatelier
Regie: Marion Hänsel
België Frankrijk/ 2012 / 81 min.

Regisseur: | Duur: min. | Land: | Jaar:


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share