Datum: Thu 11/02/16 | Aanvang: 20:15

How To Change the World

Met de weinig denderende uitslag van de millenniumdoelstellingen rond klimaat en de klimaattop in Parijs, heeft het thema “klimaat” aandacht herwonnen. De release van ‘How To Change The World’ sluit hierbij aan. Deze documentaire vertelt op realistische, doch meeslepende manier het Greenpeace-verhaal.

Begin jaren ‘70 onderneemt een groep jonge activisten uit Vancouver een poging om Nixons nucleaire testprogramma eigenhandig te saboteren. Gewapend met 16mm filmcamera’s vertrekken de “rainbow warriors” richting Alaska. Ze kunnen de tests niet verhinderen, maar de impact van de beelden die ze maakten is enorm. Eenmaal thuis wordt de crew onthaald als helden en Nixons nucleaire programma wordt met stille trom afgevoerd. Gemotiveerd door het succes zet de groep een actie op die hen wereldfaam bezorgde: met een oud opgelapt schip en enkele rubberbootjes gaan ze, op gevaar van eigen leven, een heroïsche strijd aan met een gigantische Russische walvisjager, een drijvend slachthuis… “Greenpeace” was geboren.

De oprichters van Greenpeace documenteerden hun acties van bij het prille begin bijzonder goed. Regisseur Jerry Rothwell maakt dankbaar gebruik van deze schat aan archiefmateriaal. Hij maakte van de film een bijzonder meeslepend verhaal; een adembenemende docu-thriller, maar tegelijk ook psychologisch portret dat vertelt over de impact die het overdonderende succes had op de groep vrienden en over de verscheurende keuzes tussen idealisme en pragmatisme, principes en compromissen.

“Groen is mooi. ”    Humo

“Opwindende documentaire (…) op de tonen van swingende seventiesmuziek. ”    De Morgen

“Opruiende, entertainende, instructieve documentaire”    De Standaard

“Deze documentaire vertelt op realistische, doch meeslepende manier het Greenpeace-verhaal. ‘How To Change The World’ is een  prent die mensen kan inspireren in het vaak nogal grijze dromenlandschap van vandaag.”  Stampmedia

Regisseur: Jerry Rothwell | Duur: 110 min. | Land: VK/Canada | Jaar: 2015


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share