Datum: Thu 09/10/14 | Aanvang: 20:15

Growing Cities & Darwin's Nightmare

GROWING CITIES:
De makers van Growing Cities vroegen zich af of, als iedereen een klein stukje land zou bewerken, je een stad kan voeden. Ze maakten een road trip langs urban farming projecten. In het land waar (vooral ongezond) voedsel in overvloed is, heeft stadslandbouw bovendien steeds meer een maatschappelijke functie.

De vrienden Dan Susman en Andrew Monbouquette groeiden op in een van de dikste staten in de VS: Nebraska. De filmmakers zijn benieuwd naar de rol stadslandbouw en de vraag of het daadwerkelijk kan bijdragen aan het voeden van de groeiende, steeds meer stedelijke wereldbevolking.

Natuurlijk begin je dan in progressieve steden als San Fransisco en Seatle waar een streven naar milieuvriendelijkheid de norm is. Ook mag je het bijna verlaten Detroit, een food desert waar stadslandbouw tegenwoordig banen verschaft en hoop geeft, niet missen. Maar de vrienden bezoeken ook minder voor de hand liggende plekken zoals Milwaukee en New Orleans. Ze ontdekken nieuwe manieren van stadslandbouw zoals een aquaponicssysteem in een leegstaande fabriek in Chicago.

growing cities 9oktOp elke plek ontmoeten ze de toegewijde initiatiefnemers en leren ze dat urban farming meer is dan het verbouwen van groenten op je balkon of volkstuin. De tuinen brengen culturen samen, zorgen voor sociale cohesie, leren kinderen over gezond voedsel en geven mensen die op het verkeerde pad waren geraakt een nieuw doel.

Growing Cities is niet alleen een fijne road movie langs mooie steden, de film herinnert ons ook aan de geschiedenis van het verbouwen van voedsel in de stad en de impact die het kan hebben. Bijvoorbeeld in de Victory Gardens die tijdens de oorlog door burgers werden onderhouden om in eigen voedsel te kunnen voorzien. Een film die elke stadsboer (of stadsboer in spe) wil zien.

Regie: Dan Susman

VS / 60min / 2013


DARWIN’S NIGHTMARE:

darwin 9okt In de jaren ’60 zetten wetenschappers, bij wijze van experiment, de nijlbaars uit in het Victoriameer in Afrika. Deze roofvis verdrong bijna alle inheemse vissoorten en werd één van de belangrijkste exportproducten van de regio. De vliegtuigen die de vis exporteren, brengen ook iets terug: wapens. Darwin’s Nightmare is een hallucinante trip naar het donkere hart van Afrika en een rauwe aanklacht tegen de survival of the fittest in de wereldeconomie.

Regie: Hubert Sauper

België-Duitsland-Frankrijk-Oostenrijk/ 107min / 2004

Regisseur: | Duur: min. | Land: | Jaar:


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share