Datum: Thu 02/03/17 | Aanvang: 20:15

Dineh, We The People

Documentaire (52 min) van Bernaded Dexters en Veerle Steppe (© 2005, Engels gesproken, Nl ondertiteld).

Hoe leef en overleef je anno 2000 als lid van een etnische minderheid in een reservaat binnen een land dat als voorbeeld wil gelden voor de wereld?
Deze vraag inspireerde de makers van “Dineh, We the People” om een beeld te schetsen van de Navaho-Indianen op de drempel van de 21° eeuw in het Amerika van vandaag. De camera volgt verleden, heden en toekomst van de Dineh (zo noemen de Navaho zich zelf) over de grenzen van hun reservaten heen, in de staten Arizona, New Mexico, Colorado en Utah. De stijl is die van een documentaire pur sang, zonder commentaarstem of inbreng van experten en wetenschappers terzake.
Nelbert, Patrick, Anthony en anderen geven hun eigen visie en kennis aangaande sociale en culturele samenhang, kansen op economische ontwikkeling, mysticisme, eigenheid en het behoud ervan, ecologische aspecten, het leven van alledag in en buiten het reservaat … Rode draad en verteller van het verhaal is Yei bi’Ch’ei, voor sommigen de god van de dageraad en de voorspoed, voor anderen Het Reservaat zelf, dat met zijn prachtige, vaak desolate landschappen en canyons, de essentie van het leven zelf weergeeft…

“Dineh, We the People” is geen indianenverhaal. Het is een zowel ontnuchterende als poëtische kijk op een trots volk met een rijk verleden, een onzekere toekomst en een enorme levenslust. Deze film is hun platform.

Regisseur: Bernaded Dexters en Veerle Stepep | Duur: 52 min. | Land: België | Jaar: 2005


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share