Datum: Fri 12/09/14 | Aanvang: 14:00-20:30

De Witte

**Deze vertoning zal doorgaan in “De Roma”**

Om 14u wordt De Witte vertoond.

Om 20u30 wordt deze nogmaals vertoond, voorafgegaan door een boekvoorstelling van Roel Vandewinkel en Dirk Van Engeland.

In een Brabants dorpje is de jongste zoon van een kroostrijk gezin die naar de bijnaam ‘de Witte’ luistert, een onverbeterlijke deugniet. Zijn schelmenstreken drijven zijn ouders tot wanhoop. De Witte is echter niet boosaardig. Zijn guitenstreken zetten de mensen veel meer aan tot lachen dan tot huilen. Vaak begrijpt de Witte zelf de draagwijdte van zijn fratsen niet, en ondanks zijn plagerijen is hij overal een graag geziene gast.

De Witte is een jeugdwerk van Ernest Claes en was zijn bekendste en populairste boek. De film De Witte met Jefke Bruyninckx in de hoofdrol dateert van 1934. Naar aanleiding van deze 80-jarige verjaardag schreven Roel Vande Winkel en Dirk Van Engeland een boek dat gaat over het leven en werk van Jan Vanderheyden en Edith Kiel. Voor de buitenwereld lijkt de Antwerpse producent Jan Vanderheyden de drijvende kracht van de film. Achter de schermen is het succes in even grote mate te danken aan Edith Kiel, zijn Duitse gezellin. In hun meer dan dertig films traden vele tot op heden bekende acteurs op de voorgrond: Charles Janssens, Co Flower, de Woodpeckers (Çois Cassiers en Jef  Cassiers – later bekend als het Manneke), Gaston Berghmans, Nand Buyl en vele anderen. Hun lichtvoetige films hadden een sterke invloed op latere Vlaamse film- en televisiekomedies. Dit boek en de bijbehorende dubbel-dvd – met 3 films: De Witte (1934), Alleen voor U (1935) en Schipperskwartier (1953) – brengen Kiel en Vanderheyden opnieuw onder de aandacht. Gebaseerd op uniek bronmateriaal worden het leven en werk van dit filmkoppel kritisch doorgelicht en geëvalueerd.

De auteurs stellen het boek Edith Kiel en Jan Vanderheyden, pioniers van de Vlaamse film (uitgegeven bij Cinematek) en de dubbel-dvd graag aan je voor tijdens de receptie die voorafgaat aan de avondvertoning van de film.

Regisseur: Jan Vanderheyden | Duur: 112 min. | Land: België | Jaar: 1934


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share