Datum: Thu 08/06/17 | Aanvang: 20:15

Peter Mertens presenteert I, Daniel Blake van Ken Loach

Voor de Keuze van de Auteur van juni hebben we auteur, socioloog en voorzitter van de PVDA, Peter Mertens, kunnen strikken. Hij publiceerde “Graailand, het leven boven onze stand” en koppelt daar het meesterlijke “I, Daniel Blake” van Ken Loach aan.  “Na het lezen van dit boek wil je verandering. En wel meteen.” Zo schrijft Jeroen Olyslaegers, onze vorige gast.

Peter Mertens schreef in 2008 “Op Mensenmaat” en in 2011 de goed ontvangen bestseller “Hoe Durven Ze?”. Die politieke thriller leverde hem de Prijs Jaap Kruithof 2012 op.

Graailand (2016) stond meteen op 1 in de top 10 van de non-fictie in Vlaanderen. Met dit boek gooit de schrijver geen steen in de kikkerpoel, maar meteen een hele muur. Graailand toont de sprankeling van het sociaal verzet en offreert een politiek van hoop. Want “mensen stoppen niet met hun dromen na te jagen omdat ze oud worden. Ze worden oud omdat ze stoppen met dromen najagen.” (GG Marquez)

Ken Loach: I, Daniel Blake

Daniel Blake is een 59-jarige timmerman uit Newcastle, die na een hartaanval door zijn dokter tijdelijk werkonbekwaam wordt verklaard. Toch komt hij nog niet in aanmerking voor een ziekte uitkering. Voor een werkloosheidsuitkering moet hij bewijzen dat hij 35 uur per week uitkijkt naar andere jobs. Maar van de huisarts mag hij dus niet werken. De confrontatie met de sociale diensten is hallucinant.

Maar dan leert Daniel een jonge vrouw met twee kinderen kennen die om financiële redenen Londen moest verlaten en in Newcastle een nieuw leven probeert op te bouwen. De twee bouwen een innige, ontroerende vriendschapsband op, die je gegarandeerd tot tranen toe roert.

Al een hele carrière lang filmt Ken Loach verhalen met een sterke empathie voor de kleine mensen die moeten knokken om overeind te blijven in beklagenswaardige werk- en leefomstandigheden. De film treft je recht in het hart. Een middelvinger naar  een ontmenselijkt beleid en de neoliberale arbeidsmarkt, gebracht in een sobere, frisse stijl met de nodige dosis humor, warmte en tederheid.

Het verband met Graailand laat zich raden.

Filmhuis Klappei, Klappeistraat 2, 2060 Antwerpen
5 euro (film + lezing)
Reserveren via filmhuis@telenet.be of 03/272.51.10.

Regisseur: Ken Loach | Duur: 100 min. | Land: Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / België | Jaar: 2016


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share