Datum: Thu 11/04/19 | Aanvang: 20:15

Cold Case Hammarskjöld

In de nacht van 17 september 1961 stort het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld onder verdachte omstandigheden neer in de Congolese provincie Katanga. Hammarskjöld was een voorvechter geweest van de onafhankelijkheid van Congo en had zich daardoor weinig populair gemaakt bij de Westerse grootmachten op het Afrikaanse continent. De mysterieuze crash werd nooit helemaal uitgeklaard.

Meer dan 50 jaar later trekt de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger (‘The Ambassador’) op onderzoek uit om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen. Samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl trekt hij de Afrikaanse brousse in op zoek naar antwoorden. Het duo belandt in een web van bedrog, verraad en nog meer vragen. Een valse start, een dood spoor en enkele hallucinante interviews later is het tweetal iets veel groters op het spoor dan de moord op een VN-secretaris.

 

COLD CASE HAMMARSKJÖLD IN HET NIEUWS

“Belgische piloot biechtte moord op VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld op”

Een van de onthullingen in de film is een nieuwe getuigenis van de Belgische parachutist Pierre Coppens. Coppens beweert dat de Belgische gevechtspiloot Jan Van Risseghem hem toevertrouwde dat hij Dag Hammerskjöld’s vliegtuig heeft neergehaald.

De Morgen – België opent geheime archieven om mysterieuze dood VN-baas op te helderen

Knack – ‘Belgische piloot biechtte moord op VN-secretaris Hammarskjöld op’

Mo – Wat vertellen Belgische archieven over dood Dag Hammarskjöld in 1961?

Regisseur: Mads Brügger | Duur: 126 min. | Land: Denemarken | Jaar: 2019


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share