Datum: Wed 16/12/15 | Aanvang: 20:15

Blue Velvet

Blue Velvet
De films van David Lynch zijn meestal niet de gemakkelijkste om te ontcijferen (als ze al te ontcijferen zijn). De absurde droomachtige scenes laten de kijker vaak verward en gedesillusioneerd achter. Blue Velvet, de volgende film binnen de Klappei Classics reekst, is echter wat we een Lynch light kunnen noemen. Het heeft een niet al te moeilijk verhaal en beschikt over maar een gelimiteerd aantal absurde droomsequenties. Dit wil echter niet zeggen dat onder dit relatief normaal verhaal niet van alles schuilgaat.

De iconische openingsscène van de film vat de algemene thematiek van de film perfect samen. De camera toont ons eerst de meest idyllische suburban omgeving. Mooie voorstedelijke huisjes inclusief het bijhorende witte hekje, een brandweerman die vriendelijk naar de camera wuift, ….. Tot opeens dit droombeeld opgeschud wordt. Een man stuikt ineen op zijn grasperk en de camera beweegt zich naar onder – onder het gras – en toont de duistere onderkant van het perfect bijgehouden tuintje. De boodschap is duidelijk. Onder elke schijnbaar perfecte maatschappij schuilt een donkere onderlaag.

Het is een thema dat Lynch na Blue Velvet verder is gaan opzoeken. Fans van Lynch’s inmiddels klassieke serie, Twin Peaks, zullen veel van de serie in Blue Velvet herkennen. De Amerikaanse droom wordt blootgesteld als een leugen en de schijnheiligheid van de middenklasse wordt met de grond gelijk gemaakt. En dit alles met een filmische stijl die geen vergelijking en/of evenaring kent.

BlueVelvet6

Synopsis
Jeffrey Beaumont vindt op een dag een afgesneden oor. Nog voordat hij het zichzelf beseft, betekent dit het begin van een bloedstollende en verontrustende thriller waarin hij helemaal wordt meegesleurd. Het verhaal ontrafelt zich rond een emotioneel gestoorde nachtclub zangeres en een aan drugs verslaafde, levensgevaarlijke sadist. Hoe dieper Beaumont in de problemen raakt, hoe meer hij geobsedeerd raakt door de donkere onderwereld waarin hij is beland.

Regisseur: David Lynch | Duur: 120 min. | Land: VS | Jaar: 1986


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share