Datum: Fri 11/05/18 | Aanvang: 20:15

46 Years on the Move

Op 13 mei 1985 gooide de politie een bom op het hoofdkwartier van de MOVE organisatie, 11 mensen kwamen hierbij om het leven. Deze hevige confrontatie was het gevolg van jaren lange spanningen tussen MOVE en de politie van Philadelphia .

De MOVE organisatie werd opgericht in 1972 door John Afrika. De organisatie staat voor een manier van samenleven waarbij de zorg voor mens, dier en natuur centraal staat. De leden van MOVE hebben allemaal de achternaam Africa aangenomen. Door hun opvattingen over de maatschappij en hun manier van leven zag de lokale overheid MOVE als een bedreiging. In 1978 kwam een politieagent om het leven tijdens een confrontatie tussen MOVE en de politie. Hiervoor werden 9 MOVE leden beschuldigd. Hoewel er bewijzen zijn die het tegendeel beweren werden de 9 MOVE leden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.
Mumia Abu-Jamal een gevierd journalist en ex black Panther bracht trouw verslag uit over de confrontaties van MOVE met de politie, zo kreeg hij de naam: “Stem van de stemloze”. In 1982 werd Mumia ter dood veroordeeld voor het doden van een politieman tijdens een schietpartij op een parking. Hoewel er duidelijke bewijzen zijn dat hij onschuldig is zit hij nog altijd gevangen. Door aanhoudend protest en rechtzaken werd zijn doodsvonnis omgezet in levenslange gevangenisstraf.
In 1995 kwam Mumia’s eerste boek “Live from deathrow” uit. In die tijd kwamen enkele leden van MOVE naar België om de aandacht te vragen voor Mumia, de MOVE 9 en het commerciële gevangenis systeem. Het is in deze tijd dat Bernaded Dexters en Eefke Saris kennismaakten met de MOVE organisatie. MOVE bleef jaar na jaar de strijd voeren om de vrijheid van Mumia en de MOVE 9. Ieder jaar organiseren zij een bijeenkomst om het bombardement op het hoofdkwartier te herdenken. In mei 2017 organiseerde MOVE een conferentie om de onrechtvaardigheid van de
situatie nog eens extra te benadrukken. Deze documentaire is een poging om die indrukwekkende conferentie verder te laten leven en mensen bekend te maken met de onrechtvaardige  omstandigheden van het gevangenis systeem in de VS.

 

Opgelet: aangezien het evenement niet door Filmhuis Klappei georganiseerd wordt, kan er geen gebruik gemaakt worden van de 10-beurtenkaart.

Regisseur: Bernaded Dexters & Eefke Saris | Duur: min. | Land: België | Jaar: 2018


Klik op deze email link voor reservatie

Categorie:

Share